Aanvaarden van stoma

 

Acceptatie

Wanneer bij U een stoma werd aangelegdt dan moet u aan het herstel beginnen. Er mee leren  omgaan kan nog wel. In het dagelijkse leven hoeft de stoma geen grote rol te spelen.  Maar het kan ZEKER dat Uw totale leven veranderd. Dit hangt in grote mate af van de ziekte die geleid heeft tot stoma, Uw omgeving maar belangrijk het zelvertrouwen dat U kan opbrengen om zo snel als kan trachten het normaal leven te hervatten.

Hoe reageert Uw omgeving op Uw stoma?

Als U pas een stoma hebt gekregen zit U en uw omgeving met velle vragen, hoe zullen buitenstaanders hierop reageren? Uw partner speelt hier een grote rol ook voor haar/hem ook deze zullen de stoma moeten aanvaarden en er mee leren omgaan. Is Uw partner Uw " soulmate" dan zal het ook gemakkelijker zijn andere te informeren.

Contact met andere stomadragers.

Andere stomadragers hebben de periode van acceptatie al achter de rug, zij kunnen van grote betekenis zijn voor U.  Daarom hebben stomaverenigingen een bezoekdienst en organiseren informatie bijeenkomsten waar chirurgen, verpleegkundige en fabrikanten de nieuwste techtieken en opvangmaterialen komen voorstellen.

Hulp zoeken indien nodig

Heel belangrijk is hulp zoeken bij problemen, praat erover met Uw partner, verstrekker, verpleging en of lotgenoot. Maak Uw problemen kenbaar als U er niet over praat weet men niet wat er in U omgaat.