Welke kledij te dragen?

Vroeger gaf men de stomadragers de raad spannende kledij te vermijden en liefst een nieuwe “garde robe” aan te schaffen met één maat groter dan voordien. Met de huidige eerder discrete middelen is dat niet langer zo noodzakelijk. Draag gewoon dezelfde soort kledij verder waarmee u zich lekker voelde vóór de ingreep.

Het spreekt vanzelf dat u liefst een broeksriem niet extra hard aangespt of geen mini-bikini aantrekt.

Vrouwen kunnen verder hun step-in of korset blijven dragen, indien die niet te strak zit, maar ga er vooral geen gat in snijden om gemakkelijk bij het zakje te kunnen, want hierdoor zou uw stoma kunnen beginnen uitpuilen. Wel handig is een opening opzij die u met een rits kunt sluiten of door op de plaats van uw stoma een overslag te laten aanbrengen die u met een klitband kunt dichtdoen.

Maar het zakje kan men wel onder het korset dragen. Wie graag een panty, maillot of stretchbroek aantrekt, kan dat gerust doen, want het zal uw stomazakje nog beter op zijn plaats houden. Alleen een korset met baleinen kan problemen geven. Er bestaan nu gespecialiseerde huizen die aangepaste kledij verkopen en die op eenvoudige aanvraag bij u thuis kledijadvies komen geven. Adressen te bekomen bij bandagisten of vereniging.

 

 In het algemeen kan gezegd worden dat de gewone kledij doorgedragen worden. Sommige stomadragers kopen hun kleren een maat groter om zich veiliger te voelen. Uiteraard dient spannende of knellende kledij het best vermeden te worden . 

Indien u zich normaal kleedt, hoeft de stoma niet op te vallen. Moderne zakjes zijn zo goed als onzichtbaar onder de kledij en vallen dus niet op.

 Het soort zakje dat u draagt kan aangepast worden naargelang de situatie (actieve of passieve bezigheden) en de kledij die men draagt. Indien u een stijve korset dient te dragen is het nodig om een opening te maken voor het zakje. Als u rondloopt en zich onzeker voelt kan het dragen van een gordeltje een extra gevoel van veiligheid bieden.

 Op het strand of in een zwembad is het dragen van ééndelige badpakken aangewezen, het liefst met motieven bedrukt in plaats van effen.

 Mannen gebruiken het best een zwembermuda.

 Belangrijk is om kledij te kiezen die u mooi vindt en waar u zich gemakkelijk en veilig in voelt !!!!